Bekijk alle projecten

Groningen station klaar voor meer reizigers

Steeds meer mensen reizen van en via station Groningen. Elke dag stappen er 33.000 mensen in of uit de trein en dit aantal groeit naar schatting naar 44.000 in 2030. Om Groningen klaar te maken voor de toekomst wordt er flink gewerkt aan het station en de omgeving.

Strukton voert het werk uit voor opdrachtgever ProRail die mede namens de provincie en Gemeente Groningen gedelegeerd is. Samen met verschillende Strukton-bedrijven en externe partners wordt de grote klus geklaard. Het werk bestaat onder andere uit de bouw van een reizigerspassage, een fietsenkelder, meer en langere treinperrons, een nieuw busstation en buschauffeurs-/installatiegebouw, een bustunnel, een fietstunnel en een kiss and ride.

Samen met verschillende Strukton-bedrijven en externe partners wordt de grote klus geklaard

De twee enorme bouwkuipen die het project kenmerken zijn samengebracht tot één gigantische bouwkuip welke dient voor de realisatie van de reizigerspassage en de fietsenkelder, die door het ontwerpvoorstel van Strukton niet meer in L-vorm naast elkaar komen, maar in een diepe betonbak tot wel 12,5-meter diep onder elkaar. In deze bouwput, midden tussen de reizigers en rijdende treinen, wordt op dit moment gewerkt aan Hoofdstation Groningen.

Aan het werk terwijl de winkel open blijft

Afgelopen jaar is de bouwkundige afbouw in de bouwkuip van start gegaan. Op dit moment begint het station steeds meer te lijken op de artist impressions die zijn ontworpen door architectenbureau Koen van Velzen. Om de bouwkundige afbouw voort te kunnen zetten, zijn vorig jaar het seinhuis en de passerelle teruggeplaatst, waarmee deze nu op de definitieve locatie staan. In de bouwkuip is het metselwerk bijna gereed, zijn alle trappen en roltrappen geplaatst, worden de liften momenteel geïnstalleerd, en hangt ook steeds meer installatiewerk klaar voor het monteren van de verlaagde plafonds.

Het installatiewerk bevindt zich niet alleen in de bouwkuip, maar ook erop en rondom (zoals in de perronkappen). Een grote uitdaging bij project Hoofdstation Groningen is dat de werkzaamheden zich steeds meer verplaatsen richting het noorden en op de perrons. Dit brengt grote uitdagingen met zich mee. Terwijl de bezoekers van het station nog steeds hun broodje op het station moeten kunnen halen voordat ze de trein instappen, buigt het project zich in alle bochten om alles bereikbaar te houden. Door de juiste afstemming met ProRail, NS en vervoerders gaan we in goed overleg gezamenlijk de uitdagingen aan en bouwen we door.

"Het station begint steeds meer te lijken op de artist impressions van architectenbureau Koen van Velzen", zie jij de verschillen?

De busonderdoorgang

Het busstation wordt verplaatst naar de achterkant van het stationsgebouw waardoor de bussen het spoor moeten kruisen. Om dit mogelijk te maken, wordt een busonderdoorgang gerealiseerd. Neem in de video een kijkje achter de schermen om te zien hoe we dit aanpakken!

Meer capaciteit

Ons einddoel is een nieuw treinstation met een prachtige ondergrondse passage, waar reizigers vanuit een nog aan te leggen park zo inlopen, en meer spoorcapaciteit waardoor nieuwe bestemmingen bereikbaar worden, zowel in de regio als in Noord-Nederland.

Samen Sterk!

Diverse Strukton-bedrijven zijn bij de verbouwing van Hoofdstation Groningen betrokken:

Strukton Rail: nieuw opstelterrein De Vork in Haren, spoorverlegging, spoorbouw en spoorkoppeling
Molhoek-CCT: perronsloop en perronbouw
Strukton Prefab Beton: prefab elementen voor de treinperrons
Strukton Milieutechniek: grondsanering en monitoring van vervuilingen
Antea Group: vergunningen, archeologisch onderzoek en ontwerp bustunnel
Unihorn: maatvoering
Geocon: monitoring van grondwater, geluid, trillingen en eventuele verzakkingen van het monumentale stationsgebouw
GBN Groep: coördinatie van de grondstromen, hergebruik van grond en aanvoer van gerecyclede spoorballast

Amanda vertelt je graag meer over dit project

Amanda Reilman

Omgevingsmanager


+31 6 21145841

Groningen Spoorzone

"Met Groningen Spoorzone werken we aan de bereikbaarheid van Groningen. Dat doen we door een betere OV-verbinding en een aantrekkelijker station te realiseren. Hiervoor zijn forse ingrepen nodig aan het spoor en het station"

Lees hier meer over dit mooie project!

Nog niet uitgelezen?

Artikel

Hoofdstation Groningen: regie over vele bouwstromen

Lees meer
Lees meer over Hoofdstation Groningen: regie over vele bouwstromen

Artikel

Het laatste spoordek is gestort op Hoofdstation Groningen

Lees meer
Lees meer over Het laatste spoordek is gestort op Hoofdstation Groningen

Artikel

Station Groningen Europark beter bereikbaar

Lees meer
Lees meer over Station Groningen Europark beter bereikbaar
Al onze projecten