Project
De dijk in het Limburgse Neer was niet stevig en niet hoog genoeg meer. Strukton Civiel en Van den Herik hebben de kering verhoogd en vervangen, inclusief nieuwe coupures, en de infrastructuur aangepast. Door een deel van de nieuwe kering in glas uit te voeren, behouden bewoners hun uitzicht over de Maas.
Onderdeel van het contract was het uitvoeren van archeologisch onderzoek en het opsporen van achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de Maas. Omdat een deel van de werkzaamheden plaatsvond in een oud beekdal, was de verwachting dat er resten van een Romeinse villa in de bodem aanwezig konden zijn.
Dankzij waterkering met glas beschermd en mooi wonen aan de Maas
De dijkversterking in Neer is een project met een bijzonder aspect, voor waterschap én omgeving. Bewoners in Neer houden droge voeten én het uitzicht op de Maas door een innovatieve glazen kering die in het project is toegepast. Voor dijkversterking Neer zijn afwegingen gemaakt. Voor veiligheid, ruimtelijke kwaliteit, techniek, onderhoud en beheer bijvoorbeeld.
Primeur in Nederland: glas in een waterkering
Het Waterschap Limburg heeft vanaf het begin de omwonenden nauw betrokken bij het project. Eén van hun wensen was om het uitzicht over de rivier en de jachthaven te behouden. Daarom liet het waterschap een waterkering ontwerpen die deels uit glas bestaat. Op de kademuur zijn glazen panelen komen te staan die bescherming bieden tegen het water.
Het is de eerste keer dat in Nederland glas gebruikt is in een waterkering. Een praktijkproef heeft vooraf uitgewezen dat deze innovatie aan de gestelde eisen voldoet. Enkele eisen die zijn gesteld: er moet minimaal 90% worden gewerkt met transparante onderdelen die een hoge beeldkwaliteit hebben. Daarnaast moet de glazen wand vandalismebestendig zijn, dient er rekening gehouden te worden met vervangbaarheid en uitbreidbaarheid in hoogte.
Wat is het verhaal achter 'een dijk van glas'? De betrokkenen vertellen over deze innovatie
Bekijk de video over de dijkversterking met glasWe hebben de kering verhoogd en vervangen, inclusief nieuwe coupures, en infrastructuur aangepast. Om droge voeten te houden hebben we de ruim 1.600 meter lange dijk opgehoogd en deze plaatselijk verlegd. Ook pasten we twee stuwtjes aan. In plaats van de zo’n 500 meter lange keermuur kwam een nieuwe hogere harde kering, die deels uit glazen panelen bestaat. In deze muur bevinden zich ook doorgangen (coupures). Deze hebben we vervangen en voorzien van nieuwe keermiddelen. Bij een nieuwe kering hoort in dit geval ook aangepaste infrastructuur. We zorgden voor het inrichten van percelen van particulieren en hebben het verleggen en aanpassen van kabels en leidingen gecoördineerd.
Fotografie (o.a.): Ger Peeters i.o.v. Waterschap Limburg en Stefan Koopmans