Bekijk alle artikelen

Dragons Den innovatie Bacton (nu Biobeton) maakt mooie stappen vooruit

Biobeton (Bacton) is één van de innovaties die ontwikkeld is binnen het Strukton Civiel Build Your Innovation programma, dat in 2020 gestart is (werkgroep Evelien de Visser, Nick Brouwer en Jan van Stratum). Met de ontwikkeling van deze innovatie, beton gemaakt met bacteriën als binder in plaats van cement, dragen we bij aan het duurzamer maken van beton en daarmee aan onze positie als duurzame infrabouwer. Het team kreeg destijds een starterssubsidie van de altijd kritische Dragons, maar heeft intussen grote stappen gemaakt. Al tijdens het SCBYI-traject is er een samenwerkingspartner gevonden. Deze samenwerkingspartner is innovatie & adviesbureau Bioclear earth, dat onder meer onderzoek doet naar cementvervangers in de vorm van bacteriën.

Vertrouwen

Er is zoveel vertrouwen in de uitkomst van deze samenwerking dat er een subsidie is verleend door Topsector Energie (TSE) Industrie studies, waarmee een haalbaarheidsonderzoek kan worden uitgevoerd. Het doel van de haalbaarheidsstudie is om voor Biobeton zowel de technische als economische haalbaarheid in kaart te brengen en een geschikte productievorm/markttoepassing te vinden.

Op basis van een positieve uitkomst van deze TSE haalbaarheidsstudie kan aan de hand van de geïdentificeerde randvoorwaarden (zoals protocollen voor serieproductie) het Biobeton in een vervolgstadium verder doorontwikkeld worden naar testcases in de praktijk, gevolgd door demonstratie-toepassingen met launching customers.

 

We vullen elkaar goed aan, dat is de kracht van onze samenwerking

Samenwerking met Bioclear earth

Evelien de Visser vertelt: Bioclear earth doet al langer labonderzoek naar beton met bacteriën. Nu kunnen we dit samen verder ontwikkelen. Bioclear earth kan in haar lab experimenten uitvoeren met verschillende bacteriestammen en diverse voedingsstoffen. Ook worden in overleg met Strukton verschillende mengselsamenstellingen getest. Wij zetten onze marktkennis in en richten ons op het opschalen van de productie. We vullen elkaar goed aan, dat is de kracht van onze samenwerking”.

Betontechnoloog Klaas de Vries (Prefab Beton) staat in nauw contact met het lab van Bioclear earth over de samenstelling van de proefblokken en de sterkte daarvan. Er worden nog aanpassingen gedaan in de samenstelling zodat de blokken nóg sterker worden, en dat moet ook.

 

“Ons eerste doel is om een “simpel product” zoals een trottoirtegel van dit type beton in de Prefab betonfabriek te kunnen produceren. De blokken worden nu nog geproduceerd in het lab van Bioclear earth, onder geconditioneerde omstandigheden. Op korte termijn hopen we deze ook in Maarssen te kunnen produceren en naar formaat trottoirtegel te kunnen doorontwikkelen. Om vervolgens productie te kunnen gaan opschalen”. Opdrachtgevers als Rijkswaterstaat en ProRail zijn geïnteresseerd in de ontwikkelingen. Zij zijn altijd op zoek naar duurzamere of economisch voordeligere alternatieven voor bv. staal.

Teamleden vanuit Strukton zijn: Nick Brouwer (Ooms Producten), Jan van Stratum (Prefab), Klaas de Vries (Prefab), Rick Wolters (Prefab), Evelien de Visser (Civiel)

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met één van bovenstaande teamleden. Wordt vervolgd!

Jan van Stratum

Directeur Strukton Prefab beton


+31 (0)6 15 01 18 62

Nog niet uitgelezen?

Artikel

Circulair leren en groeien

Lees meer
Lees meer over Circulair leren en groeien

Artikel

Best Presterende Bouwplaats Award voor project PHS Rijswijk-Delft Campus

Lees meer
Lees meer over Best Presterende Bouwplaats Award voor project PHS Rijswijk-Delft Campus

Artikel

Nieuwe tunnel A2/N2 in Eindhoven officieel geopend

Lees meer
Lees meer over Nieuwe tunnel A2/N2 in Eindhoven officieel geopend