Bekijk alle artikelen

Werken volgens plan... Wie wil dat nou niet?

Eén keer per maand vragen we een Strukton Expert om zijn of haar scherpe visie met ons te delen. Deze keer schrijft BIM Expert Renzo van Rijswijk over de toegevoegde waarde van BIM tijdens de voortgang van complexe projecten.

Door inzet van BIM verandert de samenwerking met onze opdrachtgevers. Vroeger waren ontwerpers en constructeurs druk aan de slag met technische tekeningen en complexe planningen, en bleek heldere communicatie niet altijd even vanzelfsprekend. Door de informatie bij elkaar te brengen met BIM maak je in één klap inzichtelijk voordat je gaat bouwen. Dat is nog niet alles. Door het ontwerp te combineren met tijd (een zogenaamd 4D model) maken we ook voor niet-technici duidelijk wat er gebeurt op een bouwproject.

Zo hebben we de opdrachtgever van A-Z mee kunnen nemen in de treinvrije periodes voor o.a. de bouw van energieneutraal station Delft Campus. Dit zorgde voor enthousiasme, begrip en waardering. Een gevolg van heldere communicatie, wat zelfs resulteerde in het ontvangen van officiële complimenten in de vorm van een certificaat van ProRail. Zo kunnen we ook in de toekomst samenwerken volgens plan. Wie wil dat nou niet?

Door veel informatie naar voren te halen in het proces, geeft dat vertrouwen bij de opdrachtgever. We gaan met behulp van 4D nu goed voorbereid aan de slag. Een ideaal bouwproces lijkt steeds haalbaarder; voer je project uit zoals je het gepland hebt en zorg voor het vroegtijdig opsporen, en daarmee verhelpen, van verstoringen. Daar hoort een heldere werkwijze bij.

In onze projecten maken we gebruik van data die uit onze systemen komen. Periodiek halen we die op en analyseren we deze. In het algemeen gebeurt het ophalen van de data vrijwel overal automatisch. Waardoor we de tijd hebben om de analyse goed uit te voeren. Op basis van deze analyse kunnen we het team aansturen.

We sturen op review opmerkingen op het ontwerp. Zijn de opmerkingen verwerkt? Hoeveel staan er nog open? Hoelang staan ze open? Welk team loopt achter met het verwerken van opmerkingen?

Door in 3D te ontwerpen, krijgt iedereen een beeld van wat er moet gebeuren. Dit is een 3D afbeelding van het reizigersplein in Groningen.

We sturen op geïdentificeerde knelpunten zoals;

  • raakvlakken en clashes met de realiteit, in zowel 3D als 4D, safety issues, zowel tijdens de bouw als in de eindsituatie en we kijken of de modeldata op orde is.
  • We controleren of iedereen de actuele modellen gebruikt. Hoeveel tijd zit ertussen de laatste update en vandaag? Zit er een cruciale update tussen?
  • We sturen op documentstromen. Zijn de uitvoeringsontwerptekeningen (UO) correct aangeleverd? Is de juiste documentcodering toegepast? Klopt de informatie in het tekeninghoofd?
  • Door deze aanpak kijken we regelmatig naar waar we staan, we creëren overzicht en zo blijven we in control. Dat geeft vertrouwen aan het projectteam en aan de opdrachtgever. Vooral voor cruciale periodes waarin er veel druk op ons team staat, zorgt dit voor vertrouwen. Zowel intern, als bij onze opdrachtgever.

Het doel is om zo min mogelijk verrassingen tegen te komen.

Energieneutraal station Delft Campus kreeg haar zonnepanelen tijdens een vlekkeloze TVP

We hebben vaak te maken met treinvrije periodes of bepaalde tijdsloten, en dan is het fijn dat iedereen weet wat we kunnen verwachten, en dat we met zijn allen aan de werkzaamheden buiten starten met hetzelfde plan, wetende dat elk complex onderdeel van het proces is gecontroleerd. Ook scheelt het veel tijd tijdens reguliere meetings, aangezien we door onze data direct tot de kern kunnen komen van waar we mee bezig zijn.

Kortom: Door data analyses af te nemen van het BIM proces binnen projecten, kunnen we tijdig bijsturen in het proces en ervoor zorgen dat de uitvoering verloopt zoals gepland. Het doel is om zo min mogelijk verrassingen tegen te komen. Want hoe mooi het ontwerp in 3D ook is, we blijven natuurlijk wel te maken hebben met de echte wereld.

Renzo van Rijswijk

BIM Manager


+31 (0)6 51093351

Nog niet uitgelezen?

Artikel

Bouwen kost geld, dus dat doen we het liefst zo min mogelijk…

Lees meer
Lees meer over Bouwen kost geld, dus dat doen we het liefst zo min mogelijk…

Project

Een betere, duurzamere én veiligere doorstroom rondom Delft en Rijswijk

Lees meer
Lees meer over Een betere, duurzamere én veiligere doorstroom rondom Delft en Rijswijk

Artikel

Groningen Spoorzone in 3D

Lees meer
Lees meer over Groningen Spoorzone in 3D