Bekijk alle artikelen

Bouwen kost geld, dus dat doen we het liefst zo min mogelijk…

Eén keer per maand vragen we een Strukton Expert om zijn of haar scherpe visie met ons te delen. Teamleider Projectbeheersing Mark Vlaanderen Oldenzeel beet het spits af.

Kenmerkend voor D&C projecten is dat het in de tenderfase móét gebeuren: een doordacht plan waarbij de risico’s onderkend en afgedekt zijn, dat is wat we willen. Idealiter voeren we na gunning het tenderontwerp exact uit zoals bedacht. Dit lukt niet altijd. Of eigenlijk; altijd niet.

 

 

Foto: Vincent Basler

In de ontwerpfase na gunning is er tijd zat en zijn er meer mensen beschikbaar om het ontwerp uit te werken. Dan ontstaat ook de neiging om opnieuw slimme ideeën in te brengen. Met faalkosten in de uitvoering tot gevolg. Op dat moment het ei van Columbus, maar later blijkt dat onderliggende uitgangspunten veelal over het hoofd worden gezien en impact op andere disciplines onderschat.

Daarnaast worden projecten vaak gegijzeld door wijzigingen, deze worden gezien als extra omzet met rendement (door sommigen nog als meerwerk aangeduid), terwijl de impact van de wijziging op het ontwerp vaak niet te overzien is en de verstoring groot is.

Bovendien gaat de kost hier, veelal ver voor de baat uit, door slepende goedkeuringsprocedures, met grote gevolgen voor de cashflow en rendement van het project. Wijzigingen zijn een verstoring van het primaire proces en moeten zo veel mogelijk voorkomen worden.

Ons motto is dat een project dóórloopt, van pre tenderfase tot aan oplevering.

Elke fase borduurt voort op de voorgaande fase, en is voorzien van duidelijke stappen per discipline en reviews die mede op de integraliteit focussen. Er wordt gebruik gemaakt van een structuur met werkpakketten 1 op 1 gekoppeld aan de projectscope. Deze visualiseren we met 4D animaties, want zien is begrijpen. ‘Stick to the plan’ gedurende het ontwerp is het motto en mochten er toch wijzigingen optreden, dan wordt de impact integraal in beeld gebracht en actief gehandeld richting Opdrachtgever.

Bezint voor ge begint: eerst een integraal, geverifieerd en gevalideerd ontwerp voordat de heimachines naar buiten gaan. We hebben slechts budget om het project één keer te bouwen, zonder faalkosten. Bouwen kost geld, dus dit doen we het liefst zo min mogelijk.

Mark Vlaanderen Oldenzeel

Teamleider Projectbeheersing


+31 (0)6 22 50 76 90

Nog niet uitgelezen?

Artikel

Als kleine gemeente kun je ook grote stappen zetten in duurzaamheid

Lees meer
Lees meer over Als kleine gemeente kun je ook grote stappen zetten in duurzaamheid