Onlangs kregen we onverwacht bezoek op ons project Nieuwe Waterwerken Zoutkamp, waar we in opdracht van Waterschap Noorderzijlvest werken aan de bouw van een nieuw gemaal en de renovatie en uitbreiding van de bestaande Hunsingosluis. Ons project is aangesloten bij Bewuste Bouwers, een stichting opgericht door bouwbedrijven die bouwplaatsen toetst aan de gedragscode voor een ‘goede bouwplaats’. “We zijn er vooral bij aangesloten omdat we in een klein dorp werken dat heel betrokken is,” vertelt werkvoorbereider Simone van den Hoven. “Het is leuk dat het dorp zo nieuwsgierig is naar wat wij hier doen; er is heel veel interesse.”
Zonder dat wij het wisten, tuurde een mysteriebezoeker door de bouwhekken naar ons terrein en bracht na afloop verslag uit.
Werkvoorbereider: Simone van den Hoven
Een bewuste bouwer probeert de hinder en hinderbeleving voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken, zo vermeldt het verslag. Hoewel de bouwwerkzaamheden aan beide zijden van de N388 voor enige overlast zorgen, blijkt uit het rapport dat we er alles aan doen om deze hinder te minimaliseren. Daarnaast zijn er twee toegangen tot het bouwterrein, beide via de oude zeedijk. Eén toegang heeft een afsluitbaar hek dat verder naar binnen is geplaatst om het verkeer niet te hinderen. Op verschillende plekken staan duidelijke borden waarop zowel VerbeterDeBouw als Bewuste Bouwers worden vermeld.
Het volgende aandachtspunt was veiligheid. Volgens het verslag zijn er geen onveilige situaties waargenomen en worden de juiste maatregelen getroffen, zoals waarschuwingsborden en een duidelijke in- en uitrit van de bouwplaats. De mysteriebezoeker wees wel op een opening tussen twee bouwhekken, maar Simone legt uit: “Ja, we hebben een beetje een ingewikkelde bouwplaats omdat er een doorgaande weg doorheen loopt. Het bouwhek is een soort sluiproute geworden.”
Ook op het gebied van vakmanschap en duurzaamheid scoren we goed. Binnen Strukton Infra Specials bieden we bedrijfsbreed stage- en leerplekken aan, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van toekomstige vakmensen. Daarnaast hanteren we een actief MVO- en duurzaamheidsbeleid, met diverse certificeringen en maatregelen om de CO₂-uitstoot te beperken. Eén van die maatregelen is het hergebruik van materialen, zoals het staalwerk van de sluisdeuren. “Tijdens het restaureren van de sluizen proberen we zo veel mogelijk te hergebruiken,” vertelt Simone. “We halen bijvoorbeeld het staal van de houten deuren, want de deuren zelf zijn te oud en niet meer bruikbaar. Maar het staal restaureren we en plaatsen we terug op de nieuwe deuren.”
Wat betreft verzorging is de bouwplaats goed onderhouden. Materialen zijn netjes opgeruimd en afgedekt, er is geen sprake van afval of onkruid, de verlichting is goed geplaatst en de verharding wordt regelmatig onderhouden. Ook ongewenste graffiti of andere ongemakken komen niet voor.
“Het is heel leuk om dit verslag terug te lezen en te beseffen dat we het echt goed doen,” zegt Simone. “Ik heb het verslag dan ook zeker gedeeld met mijn collega’s.” Volgens haar zit het in de kleine dingen: “Ondanks dat ik eigenlijk binnen werk, loop ik vaak naar buiten om te kijken hoe het op de bouwplaats gaat. En dat doen meerdere collega’s, dus er wordt echt wel een oogje in het zeil gehouden.”
Wil jij jouw bijdrage leveren aan de duurzame infrastructuur van morgen? Wij hebben superleuke jobs.
Check onze vacatures