Bekijk alle artikelen

Nieuw fietsviaduct over Tubantiasingel Enschede succesvol ingehesen

In de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 juli is met succes het nieuwe fietsviaduct over de Tubantiasingel in Enschede ingehesen. Dit viaduct is één van de twee viaducten die, samen met een damwandconstructie, zorgen voor een ongelijkvloers kruisend fietspad. Dit traject is het laatste deel van de snelfietsroute F35, tussen Enschede en Hengelo. Het inhijsen van het viaduct kon rekenen op belangstelling van zowel Strukton collega’s als de omgeving. Onder toeziend oog van gemeente Enschede is het werk tijdens een buitendienststelling van het spoor uitgevoerd.

Sluitstuk F35

De F35 Twekkelerzoom-Centraal station is het sluitstuk van de F35 in Twente en omgeving. Het tracédeel kenmerkt zich door drukke verkeersaders door de binnenstad van Enschede en door de ligging direct naast het spoor. In bouwteamverband heeft Strukton samen met gemeente Enschede het ontwerp voor het fietspad uitgewerkt. Dat ontwerp bestaat uit twee fietsviaducten over drukke wegen, een verhoogde ligging tegen de spoordijk aan dankzij damwanden en een deel gewapende grond voor een vloeiende overgang van de verhoogde ligging naar maaiveld. Wanneer beide viaducten van het project zijn ingehesen en het fietspad is afgerond, kunnen fietsers zonder stoppen van station Enschede naar Hengelo fietsen, en verder richting Twente en Salland.

Bijzonder van ontwerp tot en met bouw

Buiting Staalbouw heeft de fietsbrug op hun terrein in Almelo gebouwd. Daarvandaan is de brug, een ontwerp van Antea, met speciaal transport naar de hijslocatie gebracht. Het stalen brugdek bestaat uit 1 groot stuk. Onderdeel van de brug zijn ook al het leuningwerk, coating en de verlichting. De grote stalen brug is 35 meter lang, 5 meter breed en weegt ruim 91.000 kilo. Op de projectlocatie heeft een 700-tons kraan van Wagenborg het viaduct op zijn plek gehesen. Een prachtige en specialistische samenwerking van ontwerp tot en met bouw, waar wij erg trots op zijn.

Tijdelijke verkeershinder

Het inhijsen van het viaduct over de Tubantiasingel betekent ook dat de weg tijdelijk afgesloten is. Omdat de singels in Enschede de hoofdroute zijn rond en door de stad, en daarmee veel verkeer afwikkelen, houden we de afsluiting zo compact en kort mogelijk. De weg is pas na de spits afgesloten op vrijdag 21 juli. In het weekend werken we door aan de afbouw van het viaduct. De weg gaat uiterlijk vrijdag 28 juli weer open. Deze werkzaamheden nemen minimale ruimte in beslag, zodat zo veel mogelijk functies van de Tubantiasingel voor verkeer veilig bereikbaar zijn.