Bekijk alle artikelen

Strukton draagt steentje bij aan sociale winst

Investeren in leerwerktrajecten, werkzoekenden enthousiast maken op een banenmarkt. En pasgeleden werd ook een speciale tijdelijke praktijkruimte om te metselen bij de Beroepscampus gemaakt. Het zijn voorbeelden van hoe Strukton zich in Goeree-Overflakkee inzet om kwetsbare doelgroepen gericht te helpen naar werk. Aan de ene kant vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid. Aan de andere kant is het ook de invulling van de door de gemeente gevraagde zogenoemde SROI-verplichting.

Social Return on Investment

SROI staat voor ‘Social Return on Investment’. Gemeente Goeree-Overflakkee vraagt aan organisaties die grotere opdrachten voor de gemeente uitvoeren om iets terug te doen voor kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt. Mooi gezegd: zorgen dat er sociale winst is. Een logische partner daarbij is het Ontwikkelbedrijf van de gemeente. Hier helpt de gemeente inwoners in hun ontwikkeling naar werk. En bij het vinden van een geschikte werkplek.

Strukton voert regelmatig werk voor de gemeente uit. Zoals laatst bijvoorbeeld het vernieuwen van de kademuren bij het Vingerling. En het vernieuwen van de Wilhelminabrug in Middelharnis. Ook zorgt Strukton namens de gemeente voor onderhoud aan asfalt. Daarbij hoort dat ze iets ‘terugdoen’ voor de maatschappij. Voor Strukton is SROI een bekende verplichting bij een opdracht. Wij werken veel voor (semi-)overheden. Strukton zorgt namens de gemeente voor onderhoud aan asfalt

Bereidheid

Sijbrand van Eck, manager calculatie en inkoop en René le Comte, werkvoorbereider bij Strukton Wegen & Beton in Stellendam, waren kortgeleden te gast bij de gemeente. Daar vertelden ze hoe het voor een opdrachtnemer is om de SROI  in te vullen. Duidelijk naar voren kwam dat de bereidheid er is, maar de praktijk nog best complex kan zijn.

“We staan er open voor om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons aan het werk te krijgen”, zo begint Van Eck. “We zien onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. De arbeidsmarkt is krap, dus we kijken heel bewust ook naar ‘de bronnen aan de rand’.”

Van Eck en Le Comte noemen de SROI-verplichting van 5 procent van het opdrachtbedrag wel een uitdaging. “Het is lastig om lokaal de goede mensen te vinden”, zo stelt Le Comte. “We hebben op dit moment landelijk gezien 11 leerwerktrajecten lopen. Dat waren er meer. Maar de realiteit is dat het nu heel lastig is om aan de goede mensen te komen. We moeten met elkaar ons ook bedenken dat het gaat om specialistisch werk. Dat is niet voor iedereen haalbaar. Het werk moet veilig gebeuren.”

Van Eck noemt de mogelijkheid om bijvoorbeeld bij een groter project te werken met cateringmedewerkers. Ook verkeersregelaars zijn vaak een optie om de SROI in te vullen. Maar ook daar geldt dat de ‘vijver’ momenteel zo goed als leeg is. “Het meest ideale is gewoon mensen op je eigen werken inzetten. Maar dat is momenteel vaak geen optie.”

"We zien onze maatschappelijke verantwoordelijkheid"

Wat wél mogelijk is

Dat betekent vooral dat Strukton verder kijkt dan alleen leerwerktrajecten. In overleg met de accountbeheerders van de gemeente kijken naar wat wél mogelijk is. Wat draagt bij aan de ontwikkeling van kwetsbare doelgroepen naar werk? Dat is een zoektocht, maar levert mooie resultaten op.

Zo bleek bij de Beroepscampus pasgeleden behoefte aan een tijdelijke praktijkruimte om te metselen, omdat de vaste ruimte nog niet klaar was. Strukton zorgde voor een volledig aangepaste unit waar de praktijkleerlingen naar hartenlust het metselen kunnen oefenen. En dan is er voor alle partijen winst. De leerlingen ontwikkelen verder naar werk. En de werkgevers krijgen de vakmensen waar zo veel behoefte aan is. En dat is sociale winst!

Dit artikel staat ook op de website van gemeente Goeree-Overflakkee

Ook bij Strukton Civiel werken?

Filters

Pagina 1 van
Toon filters

Schrijf je in voor de Strukton Jobalert en ontvang wekelijks nieuwe vacatures in je mailbox.

[gravityform id="2" title="false" description="false" ajax="true"]

Geen resultaat gevonden


Recent bekeken

Geen vacatures beschikbaar.

Wat maak jij morgen?

Wil je meer weten over werken in de wereld van Strukton?

Ga naar werkenbijstrukton.nl