Bekijk alle artikelen

Werkbezoek Middelharnis, uitvoerder Cees Soeteman aan het woord

Strukton Civiel is in Middelharnis gestart met de werkzaamheden aan de kademuur aan het Vingerling in Middelharnis. In een bouwteam werken we samen met gemeente Goeree Overflakkee, de opdrachtgever, en ingenieursbedrijf Walhout Civil. In het team is samen tot een plan gekomen om de vervallen kademuur te vervangen, inclusief de fundering met behoud van de karakteristieke uitstraling.

Om te kunnen beginnen hebben we eerste een tijdelijke bouwkuip geplaatst, we hebben aan de water- en landzijde een damwand gemaakt zodat de oude muur werd opgesloten. Vervolgens konden we de bouwkuip droogpompen, de oude kademuur slopen en weghalen. Voor de nieuwe kademuur zijn 146 stalen buispalen met een lengte van 15-18 meter trillingsvrij in de grond geschroefd die de constructie gaan dragen.

Hergebruik van oude kademuurstenen

Op dit moment is de fundering en wapening gereed, hierop kan het beton worden gestort en de prefab wanden worden geplaatst. Daarbovenop kan de bestrating worden aangebracht. We bouwen een nieuwe kade, maar om het oude aanzicht te behouden worden de oude stenen van de oorspronkelijke kade hergebruikt. Deze worden in korte stukjes geprikt en opnieuw gemetseld zodat het voor het zicht de oude kademuur is maar dan in een nieuw jasje.

Vakmanschap

We zijn bezig op dit werk met eigen personeel, onder andere Leen en Martin, de schippers van de Mary I en II. Zij zijn vakmensen die de techniek beheersen van zowel kademuren, fundering en metselwerk en natuurlijk het varen. Schipperen tussen de grote jachten in deze drukke haven is echt klasse. Zij zijn tijdens dit project bezig met het uitdiepen van de bouwkuip, de kraan heeft het grove werk gedaan en zij maken het af en gaan later bezig met de onderconstructie van de kademuur.

Samenwerking met de omgeving

Het werk vindt plaats in het centrum van een dorp, je hebt met veel stakeholders en bewoners te maken. Om daar een goede samenwerking mee te krijgen en te houden heeft de gemeente gekozen om de Omgevingsverbinder in te zetten en de BouwApp. Zodat de mensen hier hun vragen kunnen stellen en antwoord krijgen. Als aannemer zijn we hierin ook actief betrokken om mee te doen. Tot op heden gaat het heel gesmeerd. De vragen die er zijn worden direct opgelost en omwonende denken mee door ons zelfs op zaterdagavond op te bellen om te melden dat een pomp uitvalt. De samenwerking is echt goed. 

Het project wordt volgens de huidige planning opgeleverd op 1 april 2022.

Blijf op de hoogte

Op de Bouw App worden regelmatig updates gestuurd over de restauratiewerkzaamheden van de kademuur in het Vingerling te Middelharnis. Volg het project via deze app.

Ga naar de BouwApp