Bekijk alle artikelen

De Weerwaterbrug in Almere is officieel geopend

De Weerwaterbrug is op 30 september 2021, officieel geopend door wethouder Maaike Veeningen en gedeputeerde Jan de Reus. Oscar Koster heeft, vanuit Strukton Civiel, de brug overgedragen door het overhandigen van een bordje voor op de brug. Een bordje met daarop de realisatie van de Weerwaterbrug en een terugblik van betrokken partijen over de samenwerking.

De Weerwaterbrug is op 30 september 2021, officieel geopend door wethouder Maaike Veeningen en gedeputeerde Jan de Reus. Oscar Koster heeft, vanuit Strukton Civiel, de brug overgedragen door het overhandigen van een bordje voor op de brug. Een bordje met daarop de realisatie van de Weerwaterbrug en een terugblik van betrokken partijen over de samenwerking.

De Weerwaterbrug verbindt

In opdracht van de gemeente Almere heeft Strukton Civiel in samenwerking met Antea Group, Quist Wintermans Architekten en Atelier Lek, de Weerwaterbrug gerealiseerd. De Weerwaterbrug is een technisch hoogstandje met een lengte van 430 meter die het stadscentrum van Almere vanuit het Lumièrepark met de toekomstige Floriadewijk verbindt.

Duurzaam en esthetisch ontwerp

Bij het ontwerpen en realiseren van de brug, stond in de bouw- en gebruiksfase duurzaamheid centraal. In het ontwerp is gekozen voor een slanke constructie met minimale brugdekdikte waarvoor een beperkte hoeveelheid materialen nodig is. In de uitvoering is ingezet op hergebruik van materiaal: zo is de bekisting door slim te ontwerpen en ondanks complexe vormen, continu hergebruikt en is waar mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled beton. Ook is bewust gekozen voor lokale afvalverwerkers en lokale leveranciers voor betonmortel, grond en puin om transport en dus CO2-uitstoot te beperken.

Innovatief en complex

Zowel het ontwerp als de realisatie van de brug zijn innovatief en complex. Zo is de brug volledig in het werk gestort, waarbij één dek is gerealiseerd van 240 meter lengte, met doorgaande voorspanning. Het betondek bestaat uit tien delen van circa 25 meter die op het water zijn gestort. De ondersteuningsconstructie voor de bekisting is ingevaren en elke keer op twee pijlers gepositioneerd. De brugsecties zijn aan elkaar gestort. Hierdoor zijn de brugdelen zónder voegovergang met elkaar en met de pijlers verbonden. Dat zorgt voor een beperking van onderhoud, en daarmee lage kosten in de gehele levensduur borgt.

Samenwerking

Vanaf de start van het ontwerp tot aan de oplevering, heeft continu afstemming plaats gevonden tussen opdrachtgever gemeente Almere, ontwerper Antea Group, Quist Wintermans Architekten en projectteam Strukton Civiel. De eisen en wensen van alle partijen zijn goed vertaald in de Weerwaterbrug, een mooi stuk vakmanschap waar alle betrokkenen trots op zijn.

Hoogtepunten realisatie Weerwaterbrug

Bekijk hoe de Weerwaterbrug is gerealiseerd, van beton storten tot aan de afwerking. En luister naar ervaringen van de betrokken partijen.

Bekijk de video