Bekijk alle artikelen

Utrecht krijgt langste regenboogfietspad ter wereld

Van Rens realiseert het langste regenboogfietspad van de wereld in Utrecht. Het fietspad van 570 strekkende meter komt te liggen in het Utrecht Science Park. Van Rens realiseert het kleurrijke fietspad met acht verfkleuren, in totaal ruim 2.000 liter verf. Voor dit project hebben Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht de handen in één geslagen. Met het regenboogfietspad willen de drie instellingen laten zien dat iedereen welkom is om helemaal te zijn wie die is. Een regenboogfietspad met acht verschillende kleuren op 2600 m2 vierkante meter. “Voor zover wij weten is dit nog nooit eerder gebeurd, zeker niet op zo’n grote oppervlakte” zegt projectleider Altwin Ponstein van Van Rens. “Normaal werken wij vooral met witte en gele wegmarkeringen en soms een rood of groen vlak. Voor dit project heeft Veluvine, onze vaste materiaalleverancier, de meeste kleuren op maat moeten maken. De kleur bruin hadden zij nog nooit eerder gemaakt.” Per kleur heeft de fabriek een dag gedraaid om voldoende verf te realiseren. Kleurrijk en veilig fietsenDe regenboog wordt per kleur opgebouwd. Gestart wordt met de kleurstrook rood en na een week zijn alle kleuren aangebracht en is de regenboog zichtbaar. “We werken precies en met klein materieel, na iedere 60 meter moeten we de verf aanvullen om een mooi strak geheel te krijgen” zegt Hans Willems, projectleider bij Van Rens. “Na het aanbrengen van de kleur gaat er een laag stroefheidskorrels overheen om te voorkomen dat het fietspad glad wordt. Wij geven – samen met de materiaalleverancier – vijf jaar kwaliteitsgarantie voor hechting en stroefheid. Ieder jaar wordt een stroefheidsmeting uitgevoerd om te controleren of de markeringen aan de stroefheidseisen voldoen. “Want veiligheid staat voorop, gladde wegen is het laatste wat we willen.” Aan het einde van deze week, wanneer de regenboog erop zit, wordt ter hoogte van gebouw 97 de Progress Pride flag gerealiseerd. De regenboogvlag met aanvullend een driehoek van wit, lichtroze, lichtblauw bruin en zwart. “Dit is echt handwerk, zoveel kleuren op een oppervlakte van 4 bij 6 meter is niet te doen met machines.”, aldus Ponstein. “Een uniek project waarin wordt gepionierd, vakmanschap naar voren komt maar vooral een statement wordt gemaakt om iedereen te laten zijn wie die is.” Streefview afbeelding is van Barcode Architectenbureau