Bekijk alle artikelen

Strukton viert 100-jarig bestaan

Strukton viert in 2021 zijn 100-jarig bestaan. Dat doet het bedrijf in bescheiden vorm, gericht op de medewerkers en passend binnen de maatregelen rondom Covid-19.

Oprichting en fusie

Strukton kan terugkijken op honderd jaar aan mijlpalen en mooie projecten. Dat begint al bij de oprichting. De belangenmaatschap Nederlandse Spoorwegen heeft in 1918 een kantoor nodig voor haar 1.500 medewerkers, maar door alle onzekerheden vanwege de Eerste Wereldoorlog is er geen aannemer die zich aan de klus wil wagen. De maatschap besluit in 1921 het kantoor zelf te bouwen, onder de naam N.V. het Spoorwegbouwbedrijf. Het resultaat is De Inktpot, inmiddels rijksmonument in hartje Utrecht en nog altijd in dienst als kantoor, nu van ProRail.
In 1972 fuseert N.V. het Spoorwegbouwbedrijf met het Deense bouwbedrijf Christiani & Nielsen, waarop in 1974 de Strukton Groep ontstaat. Vele jaren van sterke groei volgen, waarin Strukton onder andere Reef, Mergor en Worksphere overneemt. Sinds 29 oktober 2010 maakt Strukton deel uit van Oranjewoud nv.

Prestigieuze projecten en mijlpalen

Alleen al in Nederland zijn er tal van prestigieuze projecten waar Strukton Rail, Strukton Civiel, Strukton Worksphere en Strukton Integrale Projecten, de vier werkmaatschappijen van Strukton, hun handtekening onder hebben gezet. Denk aan de ondertunneling van Amsterdam CS en het IJ voor de Noord-Zuid-lijn, de vernieuwing van de A2 rondom en onder Maastricht, de aanleg van de Betuweroute en de herontwikkeling van Rijkskantoor de Knoop. Ook buiten de landsgrenzen heeft Strukton naam gemaakt. Bijvoorbeeld met spooronderhoudswerk in Zweden en Italië en met de aanleg van drie metrolijnen in Riyad. Hoe groot of kleinschalig projecten of onderhoudscontracten ook zijn, de aanpak is telkens dezelfde: Strukton maakt gebruik van hoogwaardige technologie, domeinkennis en vakmanschap. Parallel aan die werkzaamheden is Strukton voortdurend bezig te innoveren en door te ontwikkelen. 

Strukton-mentaliteit

Het werk gaat 24 uur per dag, 7 dagen per week door, zodat de eindgebruikers zo min mogelijk overlast ervaren. Die schouders-eronder-mentaliteit is ook terug te zien in de bedrijfscultuur. Struktonners zijn nuchter, gedreven en gaan altijd door, op weg naar een mooi eindresultaat. Zij zijn het kapitaal en de drijvende krachten achter het succes van Strukton. Het is dan ook om die reden dat zij, de helden van Strukton, in 2021 volop in het zonnetje worden gezet.