Bekijk alle artikelen

Overnachtingsplaatsen voor schippers op de Merwede

De schippers die varen over de Merwede kunnen vanaf 14 december op tijd hun rust pakken dankzij vier extra overnachtingplaatsen in de vluchthaven van Gorinchem.

De schippers die varen over de Merwede kunnen vanaf 14 december op tijd hun rust pakken dankzij vier extra overnachtingplaatsen in de vluchthaven van Gorinchem. De plaatsen zijn in opdracht van Rijkswaterstaat gerealiseerd door Van den Herik en Strukton.

Over de Boven-, Beneden- en Nieuwe Merwede varen steeds meer en grotere schepen. Met de realisatie van vier extra overnachtingsplaatsen in Gorinchem is voorkomen dat er een tekort ontstaat op het traject dat aan de westzijde wordt begrensd door Hardinxveld-Giessendam en Werkendam en aan de oostzijde door Woudrichem. Door de extra overnachtingsplaatsen kunnen schippers zich houden aan de wettelijk voorgeschreven vaar- en rusttijden.

Baggeren, damwandkade en loopbrug
De uitvoering van deze klus heeft ruim een half jaar geduurd. Aan de westzijde van de haven is een damwandkade met wrijfhout gerealiseerd, waar twee schepen veilig kunnen afmeren. Om het water diep genoeg te laten zijn voor de schepen, is de vluchthaven uitgebaggerd. Vervolgens is de bodem beschermd met zogenoemde zinkstukken – matten  van wilgentenen en geotextiel – en stortsteen om deze op hun plek te houden. Daarnaast is er een afmeervoorziening gemaakt, voor nog eens twee schepen. Deze afmeervoorziening bestaat uit een aantal meerpalen met daartussen een drijvende steiger. En om ervoor te zorgen dat de schippers, die aan de oostzijde afmeren, aan wal kunnen is er richting de dijk een drijvende steiger gerealiseerd met een loopbrug naar de dijk.

Volgens planning
Een mooi resultaat voor de schippers en mooi op tijd. Ondanks de coronamaatregelen is het project volgens planning gerealiseerd. ‘We waren begin maart gestart met de voorbereidingen van de bouwplaats en snel daarna begon de coronacrisis’ aldus Stefan Rozeboom, projectmanager voor Van den Herik – Strukton. ‘Samen met Rijkswaterstaat hebben we alle voors en tegens afgewogen en gezamenlijk besloten om toch van start te gaan.’ Rozeboom vindt het erg fijn dat die afweging samen met Rijkswaterstaat is gemaakt. ‘En zo hoort het ook: als opdrachtgever en opdrachtnemer maak je een project immers samen.’

Krachten gebundeld
Voor dit project hebben Van den Herik en Strukton hun kracht gebundeld. Van den Herik heeft een lange historie in de waterbouw en Strukton in het realiseren van totaaloplossingen in de infrastructuur. Een krachtige combinatie van kennis en kunde voor een optimaal resultaat richting de klant. Deze kracht blijkt ook uit het gezamenlijk verkrijgen van de volgende opdracht voor Rijkswaterstaat: het realiseren van overnachtingsplaatsen in Bergambacht. Dit project zal begin 2021 van start gaan.