Bekijk alle artikelen

De langste fiets- en voetgangersbrug van Europa

Strukton Civiel werkt samen met haar partners aan de Blauwe Loper. De Blauwe Loper wordt met zijn 800m1 de langste fietsbrug van Europa.

Bijzonder iconografisch beeld

De combinatie Strukton Civiel Noord & Oost – Oosterhof Holman bouwt samen aan de realisatie van de Blauwe Loper.

Winschoten en Blauwestad, 2 Groningse dorpen die op een steenworp afstand van elkaar liggen, maar momenteel geldt dat niet voor fietsers en voetgangers. Voor hen worden beide kernen nu gescheiden door het Winschoterdiep, de rijksweg A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer.

Door de realisatie van de Blauwe Loper, een fiets- en voetgangersverbinding met een lengte van 800 meter, die is opgebouwd uit vier bruggen die samen een brug vormen, zullen beide dorpskernen ook voor fietsers en voetgangers direct met elkaar in verbinding staan.
De brug bestaat uit een houten dek dat als een uitgestrekte boardwalk het land, de snelweg en het water oversteekt. Hiermee voegt De Blauwe Loper een bijzonder object toe aan het landschap van Blauwestad en Winschoten en vormt een bijzonder iconografisch beeld, een lange lijn met 2 punten: meer dan een uitroepteken!

 

De constructie

De overspanning van de Rijksweg A7 en het Winschoterdiep vereist aanvullende constructies op de basis:

  • een constructie die sterk genoeg is om een overspanning van 42 meter te kunnen maken;
  • een constructie die het mogelijk maakt dat een deel van De Blauwe Loper omhoog kan scharnieren om schepen op het Winschoterdiep te laten passeren.

De spantconstructie over de Rijksweg A7 is een min of meer klassiek spant met een gewaagde buitenrand en daarbinnen een diagonale invulling. Het gebruikte hout zal gedurende de tijd verkleuren naar grijs en zal daarmee passen in het land. Maar door de vorm en het formaat daar letterlijk bovenuit stijgen. Blauwestad heeft er een landmark bij!

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk item in de bouw van de Blauwe Loper. Om die reden is gekozen voor een vrijwel volledig houten constructie. Het gebruikte hout komt uit FSC beheerde bossen in Afrika en wordt gebouwd door de grootste houtbouwer van Nederland, Koninklijke Houthandel G. Wijma en Zn. BV. Met de daar aanwezige expertise kan de brug voldoen aan de gevraagde eisen waaronder een extreem lage MKI score (duurzaamheidsmeting).

Het voor de Blauwe Loper gebruikte hout heeft dan ook een levensduur van tenminste tachtig jaar.