Bekijk alle artikelen

Een geslaagde spoorweek in Groningen

Afgelopen week reden er geen treinen tussen station Groningen-Assen en tussen station Groningen-Veendam/Winschoten/Weener.

In opdracht van ProRail werkten we een week lang aan het spoor. Niet alleen werd er gewerkt bij de stations Groningen Europapark en Haren, ook opstelterrein De Vork in Haren werd aangepakt.

Station Groningen Europapark 

Een onderdeel van project Groningen Spoorzone is station Groningen Europapark. Hier komt een vierde spoor en een extra perron om de aangepaste dienstregeling mogelijk te maken. Om ruimte te maken zijn een aantal betonnen wanden aan de kant van de Helperzoom verwijderd. Eerst werden er gaten geboord in de muur, om vervolgens de muren van boven naar benden in kleinere delen weg te halen.

Om de geluidsoverlast te beperken stond langs spoor 3 een geluidswal. Deze moest plaats maken voor het nieuwe spoor en het nieuwe perron.

Nieuw spoor kan niet zomaar worden aangelegd. Stootplaten zijn nodig als ondergrond voor ballast en het spoor. Ook voorkomen ze zoveel mogelijk verzakkingen en verminderen ze geluidsoverlast door trillingen. In totaal zijn er elf stootplaten geplaatst. 

 

Een stootplaat is een grote betonnen plaat van 1,5 bij 4 meter. Zo'n plaat is 40 centimeter dik en weegt 4000 kilo. Thermietlas is een speciale lastechniek, waarbij de temperatuur kan oplopen tot wel 2400 graden Celsius.

Nadat de stootplaten op hun plek waren gelegd, kon de ballast geplaatst worden. 

Opstelterrein De Vork 

Een open spaninrichting is verplaatst. Deze maakt onderdeel uit van de bovenleiding en zorgt ervoor dat treinen straks stroom af kunnen tappen. 

De treinen van NS rijden straks vanaf het Hoofdstation naar het nieuwe opstelterrein De Vork. Om te zorgen dat de treinen daar op de juiste plek staan, is een aantal wissels gebouwd. Een daarvan is een Engels wissel. Een Engels wissel wordt vaak gebruikt op plekken waar weinig ruimte is om van spoor te wisselen, of om een spoor helemaal over te steken. 

Ter hoogte van de Engels wissel zijn ook nieuwe spoorstaven bevestigd. Om nieuwe spoorstaven vast te maken aan het bestaande spoor, wordt gebruikt gemaakt van thermietlas. Dankzij deze techniek worden de spoorstaven naadloos aan elkaar vastgemaakt. 

 

Een stootplaat is een grote betonnen plaat van 1,5 bij 4 meter. Zo'n plaat is 40 centimeter dik en weegt 4000 kilo. Thermietlas is een speciale lastechniek, waarbij de temperatuur kan oplopen tot wel 2400 graden Celsius.

Met alle spoorstaven op hun plek, kwam de borstelmachine langs om het spoor en de bielzen waarop het spoor ligt schoon te maken.

Meer over Groningen Spoorzone

Het spoornetwerk rondom Groningen verbeteren. Hoe, wanneer en met wie realiseren we deze mega klus?

Ontdek het op de projectpagina van ProRail