Bekijk alle artikelen

Caissons Canakkale Bridge succesvol afgezonken

Strukton Immersion Projects heeft in Turkije twee caissons voor fundering grootste tuibrug ter wereld succesvol afgezonken.

Op maandag 27 mei heeft Strukton Immersion Projects het tweede, en tevens laatste caisson voor het 1915 Canakkale Bridge Project in Turkije succesvol afgezonken. Tijdens een 72 uur durende operatie is het element met een extreme precisie van 10 mm op de zeebodem neergezet. Elk caisson heeft een gewicht van circa 66000 ton. De Canakkale bridge heeft een overspanning van 2023 meter en is hiermee de grootste tuibrug ter wereld. Op de caissons worden de pylonen van deze brug gebouwd.

Om de caissons gecontroleerd en precies af te zinken, is een speciaal ballastsysteem ontworpen dat het mogelijk maakt om alle 26 clusters onafhankelijk en op afstand te vullen. Door de clusters in het caisson gecontroleerd met water te vullen, wordt het caisson afgezonken. Een speciaal geleidesysteem op de zeebodem plaatst het caisson op de juiste positie. Een viertal guide frames is aangebracht op pre-installed palen (diameter 250 cm en 35 m lang). Vijzels zorgen ervoor dat het caisson als dit één meter boven de bodem hangt precies kan worden gepositioneerd. Nadat de positie is gecontroleerd, wordt het caisson verder geballast met water en wordt het op de bodem neergezet. Eenmaal op de bodem worden alle clusters 100% gevuld en worden op het geleidesysteem de vijzels ingetrokken. Na het verwijderen van de ballastsystemen in de schachten worden deze als laatste volledig afgevuld met water. 

Fundatie Canakkale bridge

Strukton Immersion Projects (SImP) heeft de opdracht voor het afzinken van twee caissons die de fundatie zijn voor de 1915 Canakkale bridge die over het Dardanelles Strait in Turkije gaat. SImP is verantwoordelijk voor de engineering van alle tijdelijke voorzieningen en voor de uitvoering van het opdrijven, transporteren en afzinken van de elementen.

Strukton is wereldleider op het gebied van afzinken van tunnels en caissons. Strukton Immersion Projects is gespecialiseerd in het opdrijven, transporteren en afzinken van tunnelelementen en caissons. De scope omvat engineering, voorbereiden en uitvoeren van het afzinkproces inclusief maritieme werkzaamheden.

Immersed caissons Canakkale Bridge panorama view

 

Waterbouw

Wij hebben als expertises waterkwaliteit, afzinktechnieken, kust- en oeverwerken, waterbouwkundige werken, en waterbouw. Meer weten?

Ontdek wat wij doen in waterbouw