Bekijk alle artikelen

Biocomposiet fietsbrug meest innovatief

Biocomposiet fietsbrug Ritsumasyl heeft hoge ogen gegooid op de InfraTech 2019 in Ahoy Rotterdam. De Biocomposiet fietsbrug eindigde in de top 3 van meest innovatieve projecten en kreeg daarbij een eervolle vermelding. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen reikte de prijzen uit.

De biocomposiet fietsbrug bij Ritsmasyl is de eerste in zijn soort in het openbare wegennet. De brug is gemaakt van vlas en 80% natuurlijk hars. De brug heeft een beweegbare vrije overspanning van 22 meter. Inclusief de opritten telt de brug 66 meter bio-wegdek. De ingebruikname is in het najaar. Het project ging in Ahoy Rotterdam de competitie aan met 67 andere inzendingen.

Trend
De trend van de afgelopen jaren is dat opdrachtgevers en opdrachtnemers steeds vaker samen optrekken. Bij het fietsbrug-project (dat de naam DRIVE heeft gekregen) is dit ook het geval; er wordt gewerkt in een gemeenschappelijk bouwteam. Provincie Fryslân, combinatie Strukton Civiel Noord & Oost – Spie en composietproducent Infra Composites zijn samen met GreenPAC (samenwerking hogescholen) en TU Delft, Leuven en Osnabrück als team aan de slag gegaan met het ontwerpen van de brug. Op weg naar een volledig circulaire economie slaat de provincie Fryslân hiermee een innovatieve weg in. 

Meer informatie op www.drive.frl