Bekijk alle artikelen

De Groene Loper wint Tunnelling Award 2018

Gisteravond is in Londen bekend gemaakt dat project de Groene Loper de NCE Tunnelling Award 2018 gewonnen heeft in de categorie`Project van het jaar voor ondergronds ruimtegebruik`. Bovendien sleepte het project een `recommendation`(aanbeveling) in de wacht voor Tunnelteam van het Jaar! Ruim 30 wereldwijd genomineerde projecten deden mee.

Pitch


Tijdens het festival was er een live-beoordeling van drie van de vier categorieën waarvoor de Groene Loper is genomineerd. Het team kreeg de kans om het project voor het voetlicht te brengen tijdens een 10 minuten durende pitch en 10 minuten vragen en antwoord geven per presentatie.

Nominaties

De Groene Loper was voor vier categorieën genomineerd:
– Tunnelproject van het jaar (kosten meer dan 1 miljard dollar)

– Project van het jaar voor ondergronds ruimtegebruik

– Tunnelteam van het jaar

– Project van het jaar voor innovatie in ontwerp en uitvoering

De jury beoordeelde op klanttevredenheid, kwaliteit van het ontwerp, kwaliteit van uitvoering, veilige bouwmethode, innovatieve oplossingen, teamwork, samenwerking, diversiteit in het team, duurzaam gebruik van materialen en bouwmethode.

Een shortlist van alle categorieën is terug te vinden op: https://tunnelling.newcivilengineer.com/2018-shortlist

Internationale genomineerde projecten waren onder andere:

Metrolijn in Warschau
De metro in Warschau is een van de meest moderne metrolijnen in de wereld met 17 stations die het noorden en zuiden van Warschau verbinden. Meer dan 500.000 mensen maken dagelijks gebruik van deze metrolijn. De lijn wordt uitgebreid met een tweede metrolijn. 

De Hongkong-Zhuahai-Macao-brug en tunnel
De Hongkong-Zhuhai-Macau-brug is een brug-tunnelcombinatie die Hongkong met Zhuhai en Macau verbindt. Brug en tunnel hebben gezamenlijk een lengte van 42 kilometer. De bouw is in december 2009 gestart, het kunstwerk werd op 7 juli 2017 ingehuldigd en de ingebruikname voor het grote publiek was in februari 2018. Op 24 oktober 2018 werd de brug officieel opengesteld en was toen de langste zeebrug ter wereld. 

Groene Loper A2 Maastricht
De Groene Loper voor A2 Maastricht zorgt voor één totaalaanpak van mobiliteit en leefbaarheid door een goede bereikbaarheid van stad en Euregio, doorstroming op de A2 bij kruispunt Geusselt en knooppunt Europaplein, en nieuwe kansen voor de ontwikkeling van aangrenzende buurten nu 80% van het verkeer ondergronds rijdt.

Alleen dankzij de samenwerking binnen de stuurgroep die bestaat uit Rijkswaterstaat, gemeente Maastricht, Provincie Limburg, gemeente Meerssen en de gezamenlijke inspanning met bouwer Avenue2 (het consortium van Strukton en Ballast Nedam) is de innovatieve planvoorbereiding en de realisatie van de infrastructuur voor dit complexe project binnen de planning van tien jaar en binnen het overheidsbudget gerealiseerd. 

Verbetering bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid
De ingebruikname van de tunnel eind 2016 was een historisch moment voor stad en regio. De dubbellaagse tunnel van ca. 2 km lengte heeft twee keer twee buizen boven elkaar en is onderdeel van een totaal vernieuwd verkeerssysteem over een lengte van 6 km. Het vernieuwde verkeerssysteem betekent een enorme verbetering voor de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid van de stad. Ook de doorstroming van het doorgaande verkeer op de A2, een van de belangrijkste snelwegen van ons land, verbetert aanzienlijk door de komst van de tunnel. Anno 2018 is ook de inrichting van het nieuwe openbaar gebied bovenop de tunnel afgerond en in gebruik genomen; voetgangers en fietsers hebben ruim baan gekregen. Dit jaar wordt gestart met de bouw van de eerste 120 energieneutrale woningen. Tot 2026 zullen nog 980 woningen volgen. Hierdoor worden oost en west met elkaar verenigd en ontstaat rust en ruimte in de stad Maastricht.