Bekijk alle artikelen

Strukton Rail zet volgende stap in optimaliseren smart maintenance

Vandaag heeft Strukton Rail op zijn stand op de InnoTrans 2018 bekendgemaakt partnerships te zijn aangegaan met Siemens Mobility, Willow en Rail Restore.

Hiermee wordt een nieuwe fase ingeluid voor smart maintenance. Door deze krachtenbundeling dragen de verschillende bedrijven bij aan verdere verbetering van de veiligheid, beschikbaarheid en efficiency van railsystemen.

Twintig jaar geleden startte Strukton Rail de ontwikkeling van inspectie-, monitoring- en meetsystemen vanuit de visie dat spooronderhoud beter wordt door de toepassing van digitalisering. In de jaren erna is Strukton deze en andere systemen altijd blijven door ontwikkelen.

“We bereiken nu een nieuwe fase. In de huidige wereld is het belangrijk dat bedrijven hun krachten bundelen. Elk bedrijf biedt zijn eigen expertise en ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat wij met de nieuwe partnerships de veiligheid, beschikbaarheid en efficiency van de railsystemen van onze klanten verder zullen verbeteren”
Jacob Zeeman, CEO van Strukton Rail Nederland

Beeldherkenningssoftware
Siemens Mobility en Strukton Rail werken samen om de mogelijkheden van IoT optimaal te benutten voor smart maintenance en assetmanagement. Samen hebben zij een applicatie ontwikkeld waarmee beginnende storingen in het spoor met automatische beeldherkenning worden opgespoord, vóórdat deze daadwerkelijk optreden. De applicatie maakt gebruik van de diepgaande kennis van Siemens in data-analyse en artificial intelligence op basis van Railigent in combinatie met het videomonitoringsysteem en de uitgebreide domeinkennis op het gebied van spooronderhoud van Strukton.

Holistisch inzicht in assets en exploitatie
Willow, een in Australië gevestigd IT-bedrijf, en Strukton Rail introduceren 3D-visualisering van live data in een intuïtieve tool in de railmarkt. Zij lanceren het digital twin platform Willow Rail powered by Strukton waarmee railmanagers en vervoerbedrijven een holistisch inzicht krijgen in de assets en het gebruik van het totale railnetwerk. Dit inzicht leidt tot verbetering van het onderhoud en de exploitatie van het netwerk. In het platform komen de diepgaande domeinkennis van Strukton op het gebied van spoor en de innovatieve benadering en technologische kennis van Willow op het gebied van digital twins samen. Hiermee ontstaat voorspellend, praktisch inzicht in welke acties nodig zijn om de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van het spoor te verbeteren.

Herstel slijtage spoorstaven
In zijn dagelijkse onderhoudspraktijk liep Strukton Rail ertegenaan dat kleine gebreken aan het spoor niet goed worden behandeld. Rail Restore heeft daar een oplossing voor met zijn waterstraaltechnologie. 

“De mobiele spoorsnijmachine (Mobile Cutting Unit) van Rail Restore is een duurzame en revolutionaire innovatie die versleten spoorstaven herstelt zonder de nadelen van slijpen, zijnde warmte-inbreng in het spoor, veel vonken en fijnstof”
Jacob Zeeman

Strukton en RailRestore bieden deze oplossing als een dienst aan, bij voorkeur als onderdeel van een totaaloplossing van meten, plannen, repareren tot en met opleveren. De bedrijven garanderen met deze totaaloplossing 99,9% beschikbaarheid en meer dan 20% kostenreductie.

“Samen met onze partners kunnen en durven wij de verantwoordelijkheid op ons te nemen voor het complete spooronderhoud en infrabeheer om zo continu de prestaties te verbeteren tegen minimale kosten”
Jacob Zeeman