Bekijk alle artikelen

De Groene Loper genomineerd voor Tunnelling Award

De jury van de New Civil Engineer Tunnelling Awards 2018 heeft de nominaties bekend gemaakt. Het plan De Groene Loper voor de realisatie van A2Maastricht is voor vier categorieën genomineerd.

De bekendmaking van de winnaars is op 6 december aanstaande in Londen. De Groene Loper is genomineerd voor:

  • Tunneling Project of the Year over 1 bn dollar
  • Underground Space Project of the Year
  • Tunnel team of the Year
  • Innovation in Design & Delivery

Het plan de Groene Loper
Het plan de Groene Loper zorgt voor één totaalpaanpak van mobiliteit en leefbaarheid door een goede bereikbaarheid van stad en Euregio, doorstroming op de A2 bij kruispunt Geusselt en knooppunt Europaplein, en nieuwe kansen voor de ontwikkeling van aangrenzende buurten nu 80% van het verkeer ondergronds rijdt.
Alleen dankzij de samenwerking binnen de stuurgroep die bestaat uit Rijkswaterstaat, gemeente Maastricht, Provincie Limburg, gemeente Meerssen en de gezamenlijke inspanning met bouwer Avenue2; het consortium van Strukton en Ballast Nedam is de innovatieve planvoorbereiding en de realisatie van de infrastructuur voor dit complexe project binnen de planning van 10 jaar en binnen het overheidsbudget gerealiseerd.

De ingebruikname van de tunneleind 2016 was een historisch moment voor stad en regio. De dubbellaagse tunnel van ca. 2 km. lengte heeft twee keer twee buizen boven elkaar en is onderdeel van een totaal vernieuwd verkeerssysteem over een lengte van 6 km. Het vernieuwde verkeerssysteem betekende een enorme verbetering voor de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid van de stad. Ook de doorstroming van het doorgaande verkeer op de A2, een van de belangrijkste snelwegen van ons land, verbetert aanzienlijk door de komst van de tunnel. Anno 2018 is ook de inrichting van het nieuwe openbaar gebied bovenop de tunnel afgerond en in gebruik genomen; voetgangers en fietsers hebben ruim baan gekregen. Dit jaar wordt gestart met de bouw van de eerste 120 energie neutrale woningen. Tot 2026 zullen nog 980 woningen volgen. Hierdoor worden oost en west met elkaar verenigd en ontstaat rust en ruimte in de stad Maastricht.

Een shortlist van alle categorieën is terug te vinden op: https://tunnelling.newcivilengineer.com/2018-shortlist