Bekijk alle artikelen

Feestelijke opening Noord/Zuidlijn

Komend weekend wordt de Noord/Zuidlijn feestelijk geopend.

Komend weekend wordt de Noord/Zuidlijn feestelijk geopend. Op 21 juli is de officiële opening en heft Strukton, samen met alle andere betrokkenen, het glas op de positieve afronding van dit mooie project. Op 22 juli stappen de eerste passagiers in de nieuwe metro.

Terug in de tijd
Wat heeft Strukton gebouwd? Onder Amsterdam CS heeft Strukton in combinatie met Van Oord eerst ruimte gemaakt voor het tunnelelement van de Noord/Zuidlijn dat direct onder het station komt te liggen. Omdat dit tunnelelement de plaats van een deel van de fundering van het station inneemt, is er een extra fundering van stalen buizen aangebracht die een groot deel van de belasting op de oude fundering van het station overneemt. Vervolgens is het gedeelte voor het tunnelelement onder het station ontgraven, onder water gezet en in verbinding gebracht met het IJ zodat in juli 2011 het eerste tunnelement onder het station ingevaren en afgezonken kon worden. In september en oktober 2012 zijn vervolgens de resterende drie tunnelelementen in het IJ afgezonken, waarmee de verbinding tussen Amsterdam-Noord en Amsterdam CS een feit was.

Metrostation CS
Om aansluiting van de Noord/Zuidlijn met het Centraal Station mogelijk te maken heeft Strukton onder het Voorplein een diep gelegen metrostation aangelegd: Metrostation CS. Door eerst de dakconstructie van de bouwkuip aan te brengen en hieronder verdere bouw- en graafwerkzaamheden uit te voeren, is de hinder voor reizigers op en rond Amsterdam CS beperkt gebleven