Bekijk alle projecten

Bouwteam zorgt voor grip op het project

Ten zuidwesten van Kampen komt een nieuw dorp: Reeve, gelegen aan het Reevediep. Van de 1.300 geplande woningen zijn de eerste inmiddels gebouwd. De bewoners krijgen met hun boten toegang tot de omliggende wateren en het IJsselmeer. Strukton bouwt hiervoor een schutsluis in de dijk en daarboven een beweegbare brug voor fietsers en voetgangers. Het definitieve ontwerp kwam in het bouwteam tot stand en dat levert vele voordelen op.

“Samen optrekken is een groot voordeel van een bouwteam”, zegt Patrick van Holten, projectleider van Strukton. “Wij gaven al vroeg aan dat de geschetste sluis bouwen financieel niet haalbaar was. We dachten mee om de sluis betaalbaar te maken, terwijl we aan de functionele eisen en wensen bleven voldoen. Met z’n allen hebben we veel energie gestoken in de oplossing: een kleinere en sobere sluis die de pleziervaart de doortocht geeft die gewenst is.“

Inzicht in kosten en risico’s

“Grip op het budget is voor een klant een van de belangrijkste redenen om voor een bouwteam te kiezen. Wij komen met vragen over het referentieontwerp, geven advies en maken periodieke ramingen. De klant weet daardoor precies wat hij krijgt en wat het zal kosten. Aan het eind van de bouwteamfase ligt er een definitief ontwerp waarbij de risico’s en de beheersmaatregelen bekend zijn. Dat voorkomt problemen in de uitvoering.”

Bouwteampartner

Gevoel hebben voor de belangen van de klant, de bouwpartners en de omgevingspartijen is belangrijk in een bouwteam. In het plan van aanpak stelde Strukton daarom de kernwaarden gezamenlijkheid, sensitiviteit en integraliteit centraal. Het komt sterk aan op communicatieve en sociale vaardigheden, waarop Strukton haar mensen selecteert. Ook is Dick Stekelenburg als procesregisseur ingeschakeld. Hij zorgt ervoor dat de afstemming soepel verloopt en regelt de benodigde vergunningen.

Van bouwteam naar realisatie

“In september tekenen we de uitvoeringsovereenkomst voor de sluis en de fiets/voetgangersbrug”, vervolgt Patrick. “Eerder kregen we al de vooropdracht voor de bouwkuip vanwege de lange levertijden van de damwanden. Dankzij de samenwerking in het bouwteam kunnen we hierop anticiperen. Dat voorwerk is belangrijk, want de sluis moet vóór het vaarseizoen 2025 operationeel zijn. Dat is een belangrijke eis van de klant.”

Samenwerkingspartners

De klant is een samenwerking van Gemeente Kampen en Bouwfonds Gebiedsontwikkeling BPD. Strukton werkt daarnaast samen met eigen vertrouwde partners, waaronder Nepocon die verantwoordelijk is voor het ontwerp van het betonwerk. Dit gebeurt in 3D waarin de andere onderdelen worden geïntegreerd. Van Heteren neemt de wachtplaatsen en een stukje kade voor zijn rekening en Heuvelman Ibis de bouwkuip voor de schutsluis. Rusthoven ontwerpt en plaatst het bewegende staal en Strukton Power zorgt voor het besturingssysteem in het bedieningsgebouw. “We kennen elkaar als partners al van het vergelijkbare project Havenkwartier Blauwe Diamant in de gemeente Zeewolde. De sfeer is prima en de samenwerking verloopt heel goed.”

Quote icon Een bouwteam heeft sterk onze voorkeur en, belangrijker nog, ook onze klant is heel tevreden over het doorlopen proces Quote icon

Patrick van Holten, projectleider van Strukton

Bouwteam: uitvoering

Het bouwteam bevindt zich inmiddels in de laatste fase en de realisatie is opgestart. “Onze bouwkeet staat er al en als je aan komt rijden staan er nu 20 huizen en een bord ‘Welkom in Reeve”, lacht Patrick. Na het aanbrengen van de damwanden voor de bouwkuip volgt in december het storten van het onderwaterbeton. Het betonwerk voor de sluis gaat in januari van start. Vóór het stormseizoen najaar 2024 moet de sluis gebouwd en getest zijn.

 

Sluiservaring

De bewoners kunnen straks vanaf het Reevediep naar het Drontermeer en zelfs het IJsselmeer varen. De schutsluis overbrugt het niveauverschil tussen het buitenwater en het water van de ligplaatsen bij de woningen. “Sluizenbouw, meestal in een primaire waterkering, is een van onze specialismen”, vertelt Patrick. “Civiele bouw, werktuigbouw en elektrotechniek komen hierin samen en die combinatie beheersen wij goed. Met BIM zorgen we voor een integraal ontwerp inclusief de verschillende disciplines en afstemming van alle raakvlakken.”

Blije partners

Het zijn die expertise en de ervaring als bouwteampartner die van grote waarde zijn. “Op 6 december tekenden we de bouwteamovereenkomst. Dankzij de samenwerking in het bouwteam kwamen we in driekwart jaar van een referentieontwerp tot een definitief ontwerp en een uitvoeringscontract. Dat is veel sneller dan bij een traditionele aanpak. Een bouwteam heeft sterk onze voorkeur en, belangrijker nog, ook onze klant is heel tevreden over het doorlopen proces.”

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Oscar Koster

Directeur Waterbouw


+31 6 20211605

Meer lezen?

Project

Zoutkamp: Nieuwe Waterwerken

Lees meer
Lees meer over Zoutkamp: Nieuwe Waterwerken

Project

Sterke kademuur voor historische kern Middelharnis

Lees meer
Lees meer over Sterke kademuur voor historische kern Middelharnis

Artikel

Start van onderhoud vaarwegen Oost-Nederland

Lees meer
Lees meer over Start van onderhoud vaarwegen Oost-Nederland

Project

Havenkwartier Zeewolde

Lees meer
Lees meer over Havenkwartier Zeewolde
Al onze projecten