Artikel
Bij het project Nieuwe Waterwerken Zoutkamp werkt Strukton Infra Specials niet alleen aan multidisciplinaire infrastructuur, maar ook aan het behoud van biodiversiteit. We bouwen op dit moment aan een betere leefomgeving voor meervleermuizen.
In de bovenbouw van het gemaal integreren we een innovatieve vleermuisvoorziening in de spouwmuur. Dit systeem is speciaal ontwikkeld door Strukton Infra Specials in samenwerking met ecologisch adviesbureau Waardenburg en aannemer Boerbouw. Een mooie samenwerking! De vleermuisvoorziening biedt vleermuizen een alternatieve verblijfplaats met precies de juiste temperatuurgradiënt en rust.
Juist nu steeds meer vleermuizen hun natuurlijke verblijfplaatsen verliezen door woningisolatie, is dit soort innovatie broodnodig. De meervleermuis heeft plekken nodig waar het koel én warm genoeg kan zijn, afhankelijk van het seizoen, de voortplantingsfase en het voedselaanbod. Onze maatwerkoplossing speelt hierop in.
Naast dat we zorgen voor een plek voor de meervleermuis, houden we ook rekening met het licht. Want waar mensen baat hebben bij goed zicht, hebben vleermuizen vooral baat bij duisternis.
Nederland kent een toenemende hoeveelheid kunstlicht. Op heldere nachten is de Melkweg op 43% van de plekken niet eens meer zichtbaar. Die lichtvervuiling verstoort het nachtleven van veel dieren — en vleermuizen zijn daar extra gevoelig voor. Verlichting kan hun routes, verblijfplaatsen en voedselgebieden onbruikbaar maken. Daarom neemt Strukton Infra Specials bij het project Nieuwe Waterwerken Zoutkamp maatregelen om de impact op deze kwetsbare nachtdieren te beperken.
Wat doen we?
In lijn met de richtlijnen van de Zoogdiervereniging passen we verschillende maatregelen toe:
• Beperken van verlichting: we verlichten alleen waar het écht nodig is.
• Slimme armaturen: licht wordt gericht op de grond, niet in de omgeving.
• Bewegingssensoren: verlichting gaat alleen aan als het nodig is.
• Rode en amberkleurige verlichting: deze lichtkleuren storen vleermuizen het minst.
• Groene afscherming: struiken en bomen helpen om het licht in te perken.
De meervleermuis is een beschermde soort. Verblijfplaatsen en daaraan verbonden essentieel leefgebied (jachtgebieden en vliegroutes) zijn jaarrond beschermd en mogen niet worden weggenomen of vernietigd. Toch blijkt uit onderzoek dat de meervleermuis in Nederland gestaag in aantal afneemt. Van circa 12.000 dieren in 1994 zijn er nu naar schatting nog 8.000 over. Volgens onderzoekers is de grootste oorzaak het renoveren en isoleren van huizen, waardoor leefruimte onder dakpannen en in spouwmuren verdwijnt.
Daarom is het belangrijk dat de meervleermuis weer een plekje krijgt om te leven en niet wordt gestoord door constant licht. Met deze innovatie proberen wij de vleermuizen in Zoutkamp weer een veilig onderkomen te geven.
Het naastgelegen Nationaal Park Lauwersmeer is in oktober (2016) door de International Dark Sky Association officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien.
Lees hier verder!Het in aanbouw zijnde gemaal in het Groningse Zoutkamp moet een walhalla worden voor meervleermuizen. Om dat te realiseren, maakt Strukton Infra Specials – als onderdeel van het project Nieuwe Waterwerken Zoutkamp – een ‘innovatieve vleermuisvoorziening’ in de spouwmuur van het bouwwerk.
Lees hier verder!