Bekijk alle artikelen

Het Seinhuis, symbool voor samenwerking

Voor de verbouwing van Amsterdam Centraal is samenwerking met stakeholders essentieel. Meerdere partijen werken namelijk ‘op een postzegel’ samen aan een grote, meerjarige verbouwing. Om dit in goede banen te leiden, heeft Strukton Het Seinhuis ingericht. Maar wat houdt het Seinhuis precies in?

“Het Seinhuis is bedacht om de samenwerking tijdens de gehele looptijd van het project te optimaliseren.  Samen met het team werken we aan het identificeren van raakvlakken op werkgebied en planning. We zorgen er ervoor dat partijen over dezelfde informatie beschikken. Dat is nodig omdat het een groot en complex werk is”, aldus Seinhuismeester André Geuze.

Strukton werkt momenteel aan de realisatie van Het Seinhuis in de voormalige Eurostarlounge op perron 6. Hét symbool voor samenwerking, omdat planningen van de verbouwing van Amsterdam Centraal worden uitgelijnd. Hierbij maken de partijen gebruik van geavanceerde technieken, zoals een 4D-planning.  Visualisaties helpen om de materie op een begrijpelijke manier over te brengen. Bijvoorbeeld met een stripboek, waarin stap voor stap de uitvoering te zien is. In de coördinatieplanning zijn raakvlakken in één oogopslag te zien. Dit heeft ook een relatie met veilig werken.

Veiligheid als rode draad

Veiligheid loopt namelijk als een rode draad door het project. André verduidelijkt: “Uit de coördinatieplanning kan blijken dat meerdere aannemers elkaar op dezelfde plek, en op hetzelfde moment gaan tegenkomen. Dat brengt risico’s met zich mee op het gebied van veiligheid én planning. Stel, een partij is met een kraan aan het werk en jij moet daaronder werken. Dat is niet veilig. Dus als we niet op een beheerste en veilige manier kunnen werken, passen we het plan aan. Soms is het ook nodig om te escaleren naar het projectmanagement. Dat luistert heel nauw: het moet tijdig gebeuren, maar te vaak escaleren heeft een tegenovergesteld effect. Overigens zorgen we er door middel van periodieke ‘Benen-op-tafel-sessies’ voor dat de projectmanagers van ProRail en de verschillende aannemers elkaar leren kennen en informeel bijpraten.”

Mensenwerk

Naast de technische zaken die op orde moeten zijn, gaat het uiteindelijk om één ding: mensenwerk. “In functie van uitvoeringscoördinator neem ik een objectieve rol aan. Dat helpt heel erg in het opbouwen van de relaties met andere aannemers en het uitvoeren van mijn taak. Je moet elkaar namelijk weten te vinden op de raakvlakken en samen oplossingen vinden. Dat kan alleen als je elkaar kent, vertrouwd en bereid bent om over je eigen schaduw te stappen. Het voorkomen van eilandjes is heel erg belangrijk. Ook al werken we op een eiland, dan nog steeds moeten al die eilandjes resulteren in een geslaagde verbouwing van Amsterdam Centraal.”

Elke donderdag inloop bij fysieke locatie Het Seinhuis

Het Seinhuis bestaat uit een team en een fysieke locatie.Stakeholders kunnen elke donderdag in de fysieke locatie van Het Seinhuis terecht in de gloednieuwe Strukton-keet op spoor 15b aan het einde van het perron. Omgevingsmanager Björn Duineveld zal tijdens de inloop vragen beantwoorden over de verbouwing van Amsterdam Centraal.

Inloop Het Seinhuis

Björn maakt tijdens de inloop gebruik van visualisaties om werkwijze, planning en mijlpalen op een aantrekkelijke manier te presenteren. Denk aan 4D-modellen, stripboeken en tekeningen. Hierdoor maakt de omgevingsmanager complexe en technische materie begrijpelijk. Ook legt hij op een enthousiaste manier uit wat de werkzaamheden inhouden. Wil je een keer langskomen? Neem dan contact op met Björn: 06 27 65 47 95.

Verder lezen?

Project

Groningen station klaar voor meer reizigers

Lees meer
Lees meer over Groningen station klaar voor meer reizigers

Artikel

Groningen Spoorzone 28,5 dagen buiten dienst

Lees meer
Lees meer over Groningen Spoorzone 28,5 dagen buiten dienst

Artikel

Groningen Spoorzone in 3D

Lees meer
Lees meer over Groningen Spoorzone in 3D
Naar alle artikelen