Bekijk alle artikelen

Strukton krijgt groen licht bouw sluis Reeve

Het college van de gemeente Kampen heeft samen met de VOF Reeve-Kampen opdracht gegeven voor de bouw van de sluis in Reeve. Op 3 oktober hebben partijen hiervoor de desbetreffende overeenkomsten getekend met Strukton. Daarmee is er voor de huidige en toekomstig inwoners van Reeve eindelijk zekerheid over de sluis. De bouw start in november en de sluis is gereed voor 1 april 2025.

 

sluis Reeve

In Reeve zijn de voorbereidende werkzaamheden al goed zichtbaar met de aanleg van de zogeheten bouwkuip, zodat er tijdens het stormseizoen (1 oktober – 1 april) veilig gewerkt kan worden aan de bouw van de sluis, de bijbehorende voorhaven en de fietsbrug over de sluis. De gemeenteraad stelde in april 2023 het benodigde budget beschikbaar aan het college. Daarna is het ontwerp van de sluis verder uitgewerkt en is het bouwteam erin geslaagd om het werk nu binnen budget te kunnen contracteren.

Gedeputeerde van de provincie Overijssel, Liesbeth Grijsen, over de start: “We zijn verheugd dat onze financiële bijdrage nu ingezet kan worden. Het draagt bij aan de infrastructuur en ruimtelijke ontwikkeling van het gebied.”

Wethouder Jan Peter van der Sluis haakt hierop in: “Reeve is een unieke ontwikkeling binnen Reevedelta. Het is omringd door water. Een sluis mag daarom niet ontbreken. Door deze sluis te bouwen is het ‘rondje Kampen’ via het water vanuit Reeve straks mogelijk. Dat maakt het wonen in Reeve extra bijzonder.”

Quote icon Strukton is trots dat wij door het ondertekenen van de overeenkomst deze prachtige sluis in Reeve mogen realiseren Quote icon

Oscar Koster, directeur Waterbouw van Strukton

Joost Mulder, directeur BPD Regio Noord-Oost & Midden beaamt dit: “Reeve is een nieuw dorp met diverse duurzame woningtypes in verschillende prijsklassen. Hier woon en leef je te midden van natuur en het water. De sluis is een prachtige toevoeging aan het dorp.”

Oscar Koster, directeur Waterbouw van Strukton vult aan: “Strukton is trots dat wij door het ondertekenen van de overeenkomst deze prachtige sluis in Reeve mogen realiseren. Ons bedrijf is een waterbouwkundig specialist en wij zetten graag ons vakmanschap met daarbij slimme innovaties in om deze sluis duurzaam te realiseren.

 

Aanleiding bouw sluis

In het kader van Ruimte voor de Rivier is het Reevediep aangelegd. Het Reevediep zorgt ervoor dat Kampen en de regio Zwolle droge voeten houden bij hoog water. Het Reevediep is ook onderdeel van de totale gebiedsontwikkeling Reevedelta binnen de gemeente Kampen. Zo is er veel nieuwe natuur ontstaan en is er bij de aanleg van de dijken rondom het Reevediep rekening gehouden met de ontwikkeling van een nieuw waterrijk dorp op en achter de klimaatdijk. Om Reeve vanaf het Reevediep te kunnen bereiken wordt in de klimaatdijk de sluis gerealiseerd. Zo wordt Reeve verbonden met het Reevediep. Over de sluis komt een fietsbrug, dat onderdeel wordt van het fietspad langs het Reevediep.

Vervolg

De verwachting is dat de sluis voor het vaarseizoen 2025 gereed is, zodat vanaf 1 april 2025 de sluis gebruikt kan worden om Reeve in en uit te varen. In het vaarseizoen 2024 krijgen bewoners van Reeve de mogelijkheid om de eigen boot aan te leggen in de buitenhaven bij Reeve.

Op 10 november 2023 is een officiële starthandeling gepland. Dit feestelijke moment markeert de start van de bouw van de sluis. Samenwerkende partijen, bewoners, pers en andere betrokkenen ontvangen een uitnodiging om hierbij aanwezig te zijn.

Reeve onderdeel van Reevedelta

De bouw van de geplande 600 woningen in Reeve vordert gestaag. Als onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling Reevedelta worden nu plannen uitgewerkt om het dorp te laten groeien tot circa 1.500 woningen inclusief daarbij behorende voorzieningen zoals een integraal kindcentrum, een supermarkt en horeca. In Reeve kunnen zowel toekomstige bewoners, als bezoekers zorgeloos genieten van een unieke omgeving waar landschap en water elkaar afwisselen. Reeve is een gezamenlijk initiatief van gemeente Kampen en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling.

Reeve

Door de aanleg van het Reevediep is er ruimte ontstaan voor een nieuw woongebied; het dorp Reeve. Reeve is een dorp met weidse uitzichten op mooie waterlandschappen.

Reeve.nu

Reeve Delta

Wonen in het nieuwe dorp Reeve voelt als een permanente vakantiedag in een nautisch dorp waar het water soms bijna tot aan je voordeur reikt.

Reevedelta.nl

Meer lezen over onze waterbouw projecten?

Project

Bouwteam zorgt voor grip op het project Reevesluis en bruggen

Lees meer
Lees meer over Bouwteam zorgt voor grip op het project Reevesluis en bruggen

Project

Zoutkamp: Nieuwe Waterwerken

Lees meer
Lees meer over Zoutkamp: Nieuwe Waterwerken

Project

Sterke kademuur voor historische kern Middelharnis

Lees meer
Lees meer over Sterke kademuur voor historische kern Middelharnis

Artikel

Start van onderhoud vaarwegen Oost-Nederland

Lees meer
Lees meer over Start van onderhoud vaarwegen Oost-Nederland

Project

Havenkwartier Zeewolde

Lees meer
Lees meer over Havenkwartier Zeewolde
Al onze verhalen