Bekijk alle artikelen

BioBased banken bij Schiphol

Op vrijdag 8 april 2016 zijn de eerste twee biobased banken geplaatst op het terrein van Schiphol. De onthulling van deze eerste banken werd feestelijk gevierd.

Op vrijdag 8 april zijn de eerste twee biobased banken geplaatst op het terrein van Schiphol. De onthulling van deze eerste banken werd feestelijk gevierd. Deze duurzame innovatie is het resultaat van een samenwerking tussen technologiebedrijf Strukton, luchthaven Schiphol, gemeente Haarlemmermeer, Miscanthusgroep, Hogeschool Inholland, TheSolidGrounds en Hempflax.

Bank nummer drie is op dinsdag 12 april geplaatst en bank vier is inmiddels in de maak. Deze zal later deze maand geplaatst worden op Schiphol Oost.

Bijzonder straatmeubilair
Dit straatmeubilair is zo speciaal, omdat het gemaakt is van o.a. het Miscanthusgrassoort Olifantgras. Door dit gras te telen in het gebied van de start- en landingsbanen van Schiphol, worden de ganzen verjaagd. Laat dat nou net de aanleiding zijn geweest voor dit duurzame initiatief. Vogels, en dan is het bijzonder ganzen, zorgde jaarlijks voor veel vertraging van- en schade aan vliegtuigen. Op initiatief van luchthaven Schiphol is in 2010 theGROUNDS opgericht. Strukton heeft destijds prefab-betonlab experimenten uitgevoerd met de toepassing van miscanthus in beton. Als één van de eerste partijen is Strukton erin geslaagd om hiervan een solide bouwsteen te maken.

Dit heeft inmiddels geresulteerd in bio-composiet en bio-beton van goede kwaliteit. Met het plaatsen van het straatmeubilair is een duurzame oplossing voor de lange termijn gerealiseerd.